Sensommarmaten

Hej, 
Det är lördag och jag befinner mig hemma hos min familj. Jag kände ett stark behov av att komma hem till dem idag. Igår var jag på fest och jag vet att det aldrig är bra att vara själv när man är bakis. Samtidigt kände jag att min sociala ork låg på noll, så jag avbokade en kräftskiva med några vänner jag skulle på och tog istället bussen hem. Till mamma. Om en stund ska vi laga kantarelltoast och sen tänker jag bara ligga på soffan, kanske slumra till till en film. 
 
Nu till mat. Sensommarmaten som har ätits på sistone. För vad god den är. Lite mer tyngd och rustik än vad vi ätit på sommaren. Samtidigt som råvaror får lämnas rätt oarbetade, för de är nyskördade och spröda. Här är lite av vad jag ätit den senaste tiden! 
 
Vänner vi går in i grötens tid!! Jag har såklart ätit gröt under sommaren, men är nu pepp på höstens alla grötskålar. Redan nu i augusti har jag smugit in det så smått i mina frukostar, som den här som bestod av gröt med björnbärssylt smaksatt med rosmarin, yoghurt och müsli. Även ett fröknäcke med ost och aprikosmarmelad. 
 
Jag gjorde en stor sats med gnocchi, något som tar tid men är mysigt och så skönt när man har som rest i några dagar. Även tips att frysa in! Okokta, så kan man bara plocka fram dem och koka eller steka. 
 
Här var i alla fall några nässelgnocchi som jag hade över och de stekte jag i smör tillsammans med salvia och sen rev jag över parmesan och pressade lite citron vid servering. 
 
Var på söndagsmiddag hemma hos min pappa och vi åt klassikern Biff Rydberg, men som ju är så fiffig att de som vill äta vegetariskt bara byter ut köttet mot svamp och grönkål. Mm denna rätt är så god. Stekt potatis, karamelliserad lök, blandning av stekt shiitekesvamp och champiojon samt grönkål. Pappa gjorde så god pepparrotssås till, sedan serverat med såklart en äggula och droppar av en tryffelolja. 
 
Jag har fortsatt att skörda ur min pallkrage. De sista rödbetorna nu, men fortfarande så färska och goda. Här var några som jag kokade hela, sedan skar tunnt och la upp på tallrik. Hällde över brynt smör med kapris och salvia och sedan rev jag över parmesan. Detta känns som en sådan Emma-rätt smakmässigt. 
 
Hade en jäkla massa vitlök hemma så jag rostade flera klyftor i ugnen i någon timme. Mixade dem tillsammans med vita bönor, olivolja, lite vitvinsvinäger i brist på citron, färsk rosmarin, salt och peppar. Blev en rätt god dipp! Så då blev det till att jag stekte en brödskiva i smör tillsammans med kapris. Rostade blomkål och åt allt detta tillsammans med lite hasselnötter. 
 
När jag var i stugan med Carro och Tilde bjöd jag dem på något av det tryggaste men som ändå känns lite fint - risoni som kokas i buljong. Kanske för att det påminner om risotto, men är lenare och låter en äta pasta med sked. Såklart nu i augusti blev det med tomater och basilika. 
 
Känns som att årets sommarmat var majskolvar med toppings, visst? Och jag hoppade väl på trenden lite. Köpte tre färska kolvar i affären och rostade dem i ugnen med blasten kvar. En av dem toppade jag med chilimajo, smörstekta brödsmulor, chili och mynta. Gott, men de två andra åt jag med bara smör och salt och det är nog godare tycker jag. 

Mat
2 kommentarer