Valborg och första maj genom åren

Hallå! Det är Valborg i dag och första maj i morgon! En högtid som jag typ glömt bort att det är en högtid. Och jag som är en allt-som-kan-firas-ska-firas-person tycker att detta borde få en ändring. Och jag blev så inspirerad när jag lyssnade på Matpoddens Valborgsavsnitt. Vi borde bli bättre på att fira in våren och utnyttja en röd dag. 
 
Valborgshelgen nu i år ska jag fira med att laga en vårmiddag. Tror nog att jag ska se en majbrasa också! Och i morgon på första maj vill jag mest spendera dagen utomhus, för vädret ska vara kanon. Kanske en picknick? Hade även gärna åkt in till Lund och lyssnat på Lunds studentsångare som står intill den stora magnolian. Det gjorde vi ofta på första maj när jag var liten, och det är ett minne jag håller så kärt. 
 
Men jag blev sugen på att gå tillbaka lite i livet och se hur jag firat valborg de senaste åtta åren. Ibland har det varit mer firande och ibland mindre. Häng med! 
 
 
2016 
Vi börjar 2016, då var jag 17 år och gick första året på gymnasiet. Det var så mycket fest det här året och det var underbart. På valborg var jag på hemmafest hos Ylva. Hängde mest med Anna, Beppe, Runa och Cornelia och minns att vi hade så kul den kvällen. Den första maj gjorde jag förmodligen ingenting. 
 
 
 
2017 
Här var jag 18 år och man kände sig jättegammal och mogen? Hade dock typ dagen innan valborg varit och färgat håret hos en frisör och tyckte att det blev alldeles för mörk. Gjorde nog någon hemmablekning hemma sen haha. Hur som. På Valborg var det skitvarmt och jag var med Anna och Sandra. Vi åkte in till stadsparken i Lund precis som alla andra och satt med ett gäng kompisar och drack öl. På kvällen åt vi tre middag hemma på golvet i mitt rum och sen åkte vi på någon fest i Lund hos någon jag inte vet. Gjorde även den här filmen denna dag. 
 
2018 
Den här våren gick jag sista året på gymnasiet och nu var det bara ett par veckor kvar tills studenten. Det var såklart väldigt spännande och mycket roligt kring det, men jag mådde verkligen inte bra under den här tiden. Jag kunde inte hitta några bilder från valborg/första maj det här året, men istället hittade jag ovanstående inlägg som jag skrev den 30 april 2018. Den speglar nog ändå väldigt bra den där tiden. 
 
 
 
2019 
Den här våren var jag i ätstörningsbehandling och i maj hade saker börjat gå lite åt det bättre, men jag levde fortfarande väldigt begränsat och hade mest (jobbiga) tankar kring mat. Hade inte så mycket social ork och lust heller. Jag verkade inte fira valborg mer än att jag åkte ner och såg på en majbrasa vid havet. Jag gjorde en söt gröt med rabarberkompott och pistaschnötter. Den första maj åkte vi upp till Båstad och vår stuga som ligger där, och från Småland kom min farmor och farfar + farbror med fru och så firade vi min farmor som fyllde 90 år. 
 
 
2020 
Första året av pandemin och allt var konstigt. Det var också den våren som jag jobbade så mycket, ett dagtidsjobb och ett kvälls/helgjobb. Men över valborg/första maj så var jag två nätter med Edith och Adelina i Ediths stuga på Österlen. Det var rätt kallt vill jag minnas och vi gjorde inte mycket mer än att gå promenader och lägga pussel, men det var mysigt och ett lugn jag nog behövde. 
 
 
 
2021 
Det här var första våren som student i Lund men jag firade inte med skvalborg, kvalborg eller valborg som de flesta andra. Var i stället i Malmö och lagade middag med Anna och Sandra och drack massa vin. Jag jobbade på restaurangen första maj och gjorde en god pizza till mig själv på min rast. 
 
 
 
2022 
Här bodde jag i Graz i Österrike! Enligt mitt kameraalbum så gjorde jag nog inget speciellt på valborg, men den första maj firade jag, Elina och Guili med en vårmiddag som vi lagade i mitt korridorskök: nässelknödel med brynt smör, krutonger och parmesan. Mmm nu är det snart tid för mig att laga detta igen. På kvällen gick jag och Elina på opera och såg Den flygande holländaren
 
 
2023 
På valborgsmässoafton det här året tog jag ett tidigt morgontåg från Malmö och klev av i Kalmar, och där blev jag mött av min pappa, bonusmamma och lillebror. Vi åt lunch i Kalmar och promenerade runt i staden, innan vi åkte ut till vår sommarstuga som ligger i Bergkvara. Eller låg, för nu när jag skriver det här ett år senare så har vi precis sålt stugan och jag inser att det här var sista gången jag var i den. Där jag varit många somrar under min uppväxt. Det är sorgligt men det är också mer vettigt att den fina stugan på den fina platsen får övergå till någon som har möjlighet att vara där mer.
 
I alla fall, den här valborg som var sista gången jag var där så åt vi grillat till middag och sedan såg vi majbrasan som de tände nere vid badplatsen. Dagen efter åkte vi till min farmor och farfar i Emmaboda för att fira farmor som fyllde år. 
 
 
Glad valborg på er! 
 
0 kommentarer