Snö och tö, tenta och konst, ärtsoppa och advent

Häng med på hela himla veckan. 
 
Vintern kom till Skåne! Ett rätt tunt lager snö la sig över marken, och fast att det töade bort efter två dygn var det en fröjd att uppleva, eftersom snöfria vintrar är av hög sannolikhet här nere. Graderna har stigit uppåt igen men jag håller tummarna att de väder neråt snart. Även fast jag fryser tjugofyra sju har jag såklart stora förhoppningar på en vit jul. 
 
Annars har denna vecka mest sett ut så här. Det har varit tentavecka. Ibland har jag tagit mig till skolan och suttit där. Ibland till något café. Skönt att komma ut och skönt att träffa folk. Kunna ventilera frågor och sådant man undrar men mest prata om annat. Fast för det mest har jag suttit ensam hemma, får mest gjort då. 
 
Och så kan man ta pauser av att laga mat eller behandla trötta vinterväxter eller hämta det första julpyntet från förrådet på vinden. 
 
Kvällarna har främst spenderats hemma liggandes på soffan. Viktigt att vila och titta på annat än en datornskärm när man suttit och skrivit vid en sån i åtta timmar. Legat under dubbla filat och läst bok och spelat wordfeud. Och tittat på okomplicerade tvprogram, för så länge kunde man visst hålla sig borta från skärmen. 
 
 
Men på torsdagens kväll kom Hanna hem till mig. Viktigt att inte bara vara själv trots att man är trött. Jag bjöd på den bästa torsdagsmaten man kan äta en novemberkväll: ärtsoppa med fläsk och senap, och pannkakor till det. Vi åt och pratade om julkalendrar, priset på smör, värmekuddar och hur minnen konserveras i mat och lukt. 
 
På lördagen träffade jag Nina! Vi har haft lite internetkoll på varandra ett tag, och nu har Nina flyttat till Malmö och för någon vecka sedan skrev hon till mig och undrade om jag ville träffas. Såklart jag ville! Vi tog en kaffe och gick sedan och tittade på den aktuella utställningen på Malmö konsthall. Tyckte mycket om utställningen. Och tyckte mycket om Nina! 
 
Sedan åkte jag hem till min mammafamilj och vi förklarade julen inledd. En lussebullsdeg sattes, alla hjälptes åt att forma bullar, och vi fick besök av en vän som var med och drack glögg (min egengjorda!) och fikade. 
 
Julfikat gick över till säsongens första, lilla, men ack så goda, julbord! Brantevikssill, köttbullar, Jansson, mammas goda äggsallad, svagdricka och snaps. 
 
Sedan var det söndag och det var första advent. Vi tände det första ljuset och dukade fram frukost: risgrynsgröt, vörtbröd med skinka och senap, kaffe och lussebullar. Resten av dagen fortsatte i ett så långsamt och lugnt tempo. Det var precis så veckan behövde avslutas. 
 
0 kommentarer