Böckerna jag läste i januari

Historien om Fru Berg av Ingvild H. Rishøi
Tidigare har jag läst och verkligen tyckt om Vinternoveller och Stargate av Rishøi. I denna bok, som släpptes översatt till svenska i slutet av förra året, ryms ett par noveller. Det är svårt att sammanfatta dem alla här. Kanske räcker det med att jag säger att den sammanställda läsupplevelsen var otrolig. Läsningen flöt på och det var svårt att hålla igen, även om jag flera gånger fick kramptag för att det kändes så mycket. Det är makalöst att Ingvild H. Rishøi kan framkalla så mycket känsla genom så få och enkla ord. Läs denna! 
 
Studie i mänskligt beteende av Lena Andersson 
Ännu en fantastisk bok! Jag började först på en annan bok, men avslutade den efter en tredjedel. Jag tror också att befann mig i en period av att behöva läsa noveller och kortare historier, det var väl det min hjärna klarade av. För precis som att Historien om Fru Berg var en novellsamling, är Lena Anderssons senaste bok en samling av berättelser, fristående men sammanhängande, om kvinnor som befinner sig i olika platser och tillstånd i sina liv. Återigen en svårt bok att återberätta. Men en bra recenssion kan läsas hos Karenina. Och jag kan istället bjuda på några citat som jag gillade: 
 
Hon fann att spelet mellan kvinna och man var en källa till förnedring och att det ädlaste vore att förkasta det. Aldrig mer tänkte hon gå med på att hoppas på något vars uppfyllelse inte låg i hennes egna händer, aldrig mer be någon att älska henne. Hellre förblev hon ensam och herre över sig själv är slav under en annan människas vilja.
 *
"Älskar du Konstantin?"
"Nej, det gör jag inte, men jag är fäst vid honom. Vi är väldigt olika och jag vill inte älska, för en dag mister man det man älskar och det kostar för mycket smärta. Den utsätter jag mig inte för. Jag står ut med att förlora det jag är fäst vid, men inte det jag älskar, för då förlorar jag mig själv."
*
"Väldigt ofta träffar jag på människor som liksom skär sönder allt jag säger. Jag säger 'Solen skiner i dag', och de säger: 'Du menar den himlakropp som vi råkar kalla solen.' Jag säger: 'Ost- och skinkpaj vore gott', och de säger: 'Du menar en paj som judar och muslimer inte får vara med och äta'. Jag säger: 'Vad mycket snö det är i år-' De säger: 'Men förre året var jordens varmaste.' Jag vet inte hur det ska gå att tala om något i ett så misstänksamt samhälle." 
 
Charleston av Zelda Fitzgerald 
Zelda Fitzgerald, man känner henne vid namnet så bra, men kan egentligen lite om henne. Jag hade verkligen ingen koll, men jag fick Charleston av min lillebror i julklapp och blev fort väldigt sugen på att läsa den, eftersom det var hennes enda publicerade roman och som hon skrev under sex veckor som hon var inlagd på mentalsjukhus. Romanen är fiktiv, men är grovt inspirerad av Zelda och Scotts liv. 
 
Charleston handlar om Alabama, som växter upp i den amerikanska södern i början av 1900-talet. Hon är nyfiken, full av lust och liv, och träffar så småning om en ung man, David, som tjänstgör i militären. De blir kära och gifter sig och flyttar tillsammans till New York, och senare, nu även med sin dotter, till Paris. David har blivit en framgångsrik konstnär, men Alabama är trött på att vara hemmafru och mamma. I Paris försöker hon att hitta något som kan rädda henne från bort från vardagslivet, från festerna, och från sig själv. 
 
Moral: en roman av Lyra Ekström Lindbäck 
Anna flyttar till en tjeckisk småstad för att börja doktorera. Hon ska forska på hur moral och skönlitteratur hänger ihop. Detta blir väldigt ironiskt eftersom hon snabbt inledder en sexuell relation med sin drygt tjugo år äldre och gifte handledare. När deras skeva relation fortskrider parallellt med Annas forskning börjar hon ifrågasätta vad som är gott och ont, och vem som har makt och vem som är svag. 
 
Jag vet allt det här: en intermedicinsk roman av Annika Paldanius 
Det här är en bok jag redan läst åtminstonde två gånger, men nu hade det gått ett par år och jag hade en så stark känsla av att jag ville in i den igen. För det här en verkligen en sådan bok att varje gång jag läser det så kliver jag liksom in i den. Jag känner så extremt mycket. 
 
Romanen handlar om Hanna som pluggar till läkare i Göteborg. Det gör även hennes vänner Anna och Filippa, och tillsammans rör sig de tre mellan föreläsningssalar och sjukhuskorridorer, fester och dansgolv, alltid fulla av liv och lust. Men under det kommande studieåret ändras saker. Hjärtan behöver operaras, Filippa drabbas av en allt djupare depression, och Anna beter sig konstigt. Allt det som Hanna vet börjar lösas upp. 
 
 
5 kommentarer