Böckerna jag läste i maj

 
Vinternoveller av Ingvild H. Rishøi 
Jag har tidigare läst Stargate, en roman av Rishøi, och blev väldigt tagen av hennes otroliga språk och sätt att berätta. Den väckte såklart mitt intresse att läsa Vinternoveller, en omtalad bok med tre stycken korta berättelser som precis som Stargate lyfter teman som utsatthet, fattigdom, att ta hand om de man älskar. Vinternoveller handlar om att inte ha råd med nya trosor åt sin dotter. Om att vara på flykt med sina småsyskon genom ett isande vinterlandskap. Om att kastas upp på land som en död fisk när man lämnar mörkret på fängelsets botten.
 
Rum utan titel av Nina Hemmingsson 
Eva är konstnär, mamma, kär i Karl. Han är inte perfekt; han är till en början emot familjeliv, han verkar ha något ont om hennes son Josef, hans pedantiska sida har mycket att säga till om Evas konstnärliga. Men hon älskar honom och när han friar säger hon ja. De köper radhus, bjuder hem på parmiddagar, lever utåt sett lyckligt. Men trots att de lever nära blir Eva mer och mer ensam. Den hon var; konstnär, mamma, kär, blir allt mer frånvarande. Kanske måste hon omvärdera det hon alltid trott hon behövde. 
 
Bröst & ägg: en sommarberättelse av Meiko Kawakami 
En bok om att ha en kvinnokropp. Natsuko bor i Tokyo och försöker skriva på sin andra roman. En sommar får hon besök av sin syster och systerdotter. Deras resa till Tokyo är med syftet att Makiko, Natsukos syster, vill operera brösten. Samtidigt har Modoriko, Makikos tonårsdotter, slutat prata och är besatt av tanken på att menstruera. Natsuko blir själv snart besatt av tanken på att få möta sitt eget barn, men vill för allt i världen inte skaffa sig en partner. 
 
Hemma av Judith Hermann 
En kvinna lämnar sitt tidgare liv bakom dig och flyttar från staden till havet, till ett eget hus. Hon skriver rapporter till sin exman och vuxna dotter om sjökrogen där hon arbetar och om den ålskna mård som flyttat in på vinden. Här vid den tyska nordkustens vallar kan hon möjligtvis bli en annan, eller förbli precis den hon är. 
 
Röda rummet av August Strindberg 
Strindbergs klassiker om hans alter ego Arvid Falk som lever runt i Stockholm i slutet av 1800-talet. Arvid Falk drömmer om något annat än det liv han lever. I Röda rummet på Berns salonger möter han andra människor som också navigerar i allt från karriärsdrömmar till politiska ideer till ekonomisk knapphet. Jag ska inte sticka under stol med att det är en rätt rörig och seg bok. stundvis är den jättefin i dialoger och skildringar av Stockholm, men den kräver sitt fokus och att man har koll på alla karaktärer. 
 
 
1 kommentar