Låtar som fastnat lite extra

Lady Marmalade - Christina Aguilera, Lil' Kim, Mya och Pink
Det här är den första låten jag kan minnas att jag verkligen blev besatt av. Kanske var det för att det var ett litet sexuellt uppvaknande haha? Förstod jag att den hade ett sensuellt budskap? Oavsett så lyssnades det flitigt på den, när jag satt vid den stationära datorn inne i min storebrors rum, musikvideon på en flik och msn på en annan.

Fulla för kärlekens skull - Eldkvarn
Det var på en semester vid Gardasjön i Italien som min familj och jag bestämde att detta var vår semesterlåt. Vi lyssnade på den om och om igen i bilen. Jag, som kanske var åtta år, förstod väl inte innebörden, men jag tror det var den gemensamma känslan av att hela familjen sjöng med. Än idag lyssnar jag ofta på Fulla för kärlekens skull, och tycker det är en fantastisk låt, och kanske för att jag känner hur det var att åka på de italienska bergsvägarna.

Happy - Marina
Marinas, tidigare Marina and the Diamonds, låtar har haft stor roll under min tonårstid. Flera har jag och mina vänner dansat och skriksjungit med till på festgolv. Men den här låten, som släpptes när jag var femton, tog mig på ett annat sätt. Jag hade under en period mått mycket dåligt, något jag först i efterhand sett hur allvarligt det var. Men här hade jag börjat komma ut det, och när jag hörde Marina sjunga den här låten kunde jag känna igen mig i varenda textrad.

Fallingforyou - the 1975
The 1975 var min stora kärlek i den sena tonårstiden, efter Håkan. Till deras låtar har jag känt som bara den. Både instängd på rummet med ångest men också dansat på fester. Nu lyssnar jag på dem rätt sällan, men när jag gör det blir jag nästan tonårs-Emma igen. Det känns lite gulligt. Egentligen är det flera av deras låtar som väcker minnen och känslor, men den här får mig verkligen att tänka på tiden då man var så förvirrad och osäker och bara ville hänga med en person som ignorerade en eller gå på fester man inte blev bjuden på.

Stängningsdax - Vasas flora och fauna
Jag fick ett sms av min pappa på dagen som Vasas flora och fauna släppta sitt första album. Både han och jag blev förälskade i denna finlandssvenska trio, och det tog lång tid innan jag ens stötte på någon annan som kände till dem. Egentligen väcker flera av deras låtar på den första skivan en stark känsla hos mig, men när jag hörde Stägningsdax blev jag paff hur bra de fångar en känsla jag känner så väl och kan skriva om den så vackert.

Hunger - Florence + the Machine
När jag gick i behandling för min ätstörning valde vi på veckomötet varje måndag en "veckans pepp-låt". Antingen en i personalen eller en av oss patienter fick välja. En vecka var det en av mina fellow medpatienter som ville att den här låten skulle vara veckans. Jag kände till Florence sedan tidigare, och hade väl hört några låtar, men inte lyssnat mycket. Men när jag hörde den här låten kände jag en sådan igenkänning. Särskilt till de första textraderna.

1 kommentar