En vecka ledigt

Jag har haft semester den här veckan. Eller, varit ledig. Att ha semster känns som att det innebär att man gör något, man har ett syfte eller en förflyttning i sin ledighet. Istället har jag varit ledig och inte gjorts så mycket och det har varit underbart. 
 
Jag har försökt att känna efter vad jag vill och göra exakt det. Att stanna upp i stunder och fråga mig vad det jag håller på med får mig att känna just då. Det kan låta banalt och lulligt, men det är något jag insåg att jag inte gjort på rätt länge. Sommaren har passerat i ett högt tempo och jag har bara kört på, och även om jag jobbat mest känner jag att jag gjort mycket. Jag har verkligen haft en bra sommar, men jag har inte nått det lugnet som ger tid för reflektion och eftertanke, som är något man (jag) ofta vill eftersträva den här tiden på året. 
 
Jag kände att jag behövde lite egentid hemma i min lägenhet. Att inte prata med någon på nästan två dygn var precis det som lockade när jag annars den här sommaren har jobbat med att just prata med människor åtta timmar om dagen, och sedan spendera kvällar och helger med vänner och familj. Och det visade sig bara kräva de där nästan två dygnen i min tystnad för att jag skulle känna mig lite mer grundad igen. 
 
Det har varit varmt och hett dessa dagar. På min balkong går det knappt att vistas heta sommardagar utan att svettas sönder, men kvällarna på den är helt otroliga. Efter middagen har jag lagt mig i soffan på den och läst, och först efter det att solen gått ner bakom hustaken behövt gå och hämta en filt. När jag behövt omväxling gått in och satt på en kopp te, bytt bok mot broderi och tittat på Sex and the city eller Italien med Stanley Tucci. Jag har startat projektet att låta vänner som kommer hem till mig signera en bordsduk där jag sedan broderar in deras hälsningar. 
 
Men så tog jag mig ut från min egen bubbla där hemma. Ut i verkligheten och där människor och gemenskap finns. Det var dags för ännu en workshop med Snack! på Mejeriet i Lund. Denna workshop gick ut på att vi lagade ett par rätter ur ikoniska kokböcker, bland annat Elizabeth David och Monet. Så kul och så mysigt, älskar att mötas med människor över mat. Och att det var två äldre tanter som jag lagade ihop med var pricken över i:et. 
 
Jag skulle egentligen ha gått på workshopen med Hanna, men hon var tvungen att ta ett stängningspass på sitt jobb, så då frågade jag Alex om hon ville följa med. Det ville hon och hon var en exemplarisk partner att göra detta med. Alex är så analyserande när hon äter så vi kom in på långa diskussioner om det vi lagade och åt. Vad hade den här rätten kunnat ha mer av? Vilken roll spelar myntan? Hade vi velat ha mer eller mindre creme fraiche i? Favoriterna från kvällen var enligt mig zucchini- och fetaostpannkakor, samt äppelbeignet med mjukglass och crispy chili oil(!). 
 
När workshopen var slut stod Hanna utanför Mejeriet, och hade precis slutat jobbet. Även om vi inte kunde gå på workshop ihop så ville jag få mig lite Hanna-tid. Vill krama ut så mycket tid som möjligt med nära och kära nu de sista veckorna innan jag flyttar. 
 
Vi åt mackor och melon på Hannas innegård tills det att solen gått ner. Då gick vi upp i hennes lägenhet och drack te i mörkret och pratade om det som vi hoppas lära oss de kommande månaderna och var vi tror att vi kommer att befinna oss om ett år. 
 
Torsdagförmiddag spenderade jag på Botildenborg. Inte kunnat vara där sedan i början av sommaren eftersom jag jobbat hela torsdagar de senaste veckorna, så det var underbart att komma dit igen. Men också väldigt känslosamt eftersom det nog är min sista gång där innan jag flyttar. Vad jag älskar det här stället. Det är få platser som jag kan känna i min kropp hur mycket jag tycker om dem, men Botildenborg är en av dessa. Där finns en gemenskap som jag känner mig sedd i, jag lär mig så mycket och kan samtidigt lära andra, och får använda händer och kropp till att odla och skörda jorden. Jag är så glad att jag en dag för nu nästan två år sedan skrev ett mejl till dem om att jag ville volontära där. 
 
Den här torsdagen rensade jag några odlingsbäddar och sådde dill, men främst lagade jag och några andra mat. Vi skördade svartkål, mangold, rödkål, tomat , gurka och massa örter från odlingarna. Av detta lagade vi tomatsås med mangold, massa lök och bönor, en pesto på svartkål, solrosfrön och parmesan. Åt detta med pasta och sallad. Vi satt och mm:ade allesammans runt långbordet sedan. 
 
Min stora lillebror fyllde tjugo så det skulle såklart firas ordentligt. Han hade dessutom tagit sitt körkort dagen innan, det det blev dubbelt firande. Vi gjorde finfrukost för honom som vi åt på morgonen innan han gick iväg för att premiära på systemet. Gullig som han är köpte han sig en öl och en liten flaska Baileys haha. 
 
 
 
 
Och på kvällen firade vi med kräftskiva i trädgården tillsammans med vänner. Stora fat med kräftor tömdes, bröd glömdes bort i brödrosten och blev brända, snapsvisor sjöngs och snapsar sänktes, musiken skruvades upp och blev till allsång runt bordet. Så otroligt kul hade jag. 
 
 
2 kommentarer
Alex

🧡!

Alex

🧡!