Mat i juli
Juli är inte slut riktigt än man vi kan väl ändå ta oss en titt på ett axplock av mat jag ätit denna högsommarmånad.

Min gulliga pappa ringde och sa att de skulle ha lite extra fin mat en helt vanlig tisdag och undrade om jag ville komma och äta den. Det ville jag såklart. Tog bussen dit efter jobbet och fick detta goda och vackra. Det är röding och pilgrimsmussla inlindad i purjolök och bakad i foliepaket i ugnen. Till det en hummersås och friterad morot. Pressad lime till lyfte det verkligen!

En underbar restlunch som intogs på terassen i stugan. Baguette med grillad kyckling, tomat, sallad och färsk gulllök. Majo och dijon, och så färsk dill och basilika. Rester är bäst när de kan bli något helt nytt.

Hade öppnat en flaska rödvin men bara druckit två glas. Ville inte dricka upp resten men inte heller vaska den. Så det blev att laga mat med den! En rödvinspasta med salvia och rosmarin. Som ni kan tänka blev den väldigt mustig och tung i smaken, så jag känner att den nog vore bättre som en höstpasta än en att äta i juli. Men det blev bra med "fuskburrata" till! Dvs att mixa mozzarella med en skvätt mjölk. Det neutraliserade och rundade av lite.

När jag var i min familjs stuga köpte vi nyskördade rödbetor från någon lokal bondgård. Rödbetorna är så goda nu herregud. Jag kan verkligen bara äta dem helt som de är (kokta då). Men jag lagade här ändå en lite roligare lunch av dem till mig och min familj. Ruccola (samt lite grillade vitkål som fanns kvar från en tidigare måltid), kokta rödbetor, rostade pinjenötter, fetaost, honung och brynt smör med kapris.

En skål som inte ser mycket ut för världen men jag tycker att den förtjänar att nämnas eftersom den bland annat innehåller egenodlat!! Nämligen (väldigt små) morötter! Och rädisor! Morötterna stekte jag snabbt och marinerade sedan i en hoisin-soja-sesamolja-risvinäger-marinad. Utöver det är det ris, tofu (vänd i maizenamjöl och hårt stekt) med samma marinad, jordnötter och crispy chili oil.

Min risoni känns det som att jag skrivit om så mycket att det nästan blir pinsamt att den dyker upp här igen. Men den är ett stående inslag i min kost och den varieras ju trots allt med sitt innehåll. Nu i julitider gjorde jag en med färsk tomat, soltorkad tomat, kapris, salvia och basilika.

90 procent av frukostarna i juli har varit mikrad havregrynsgröt på kontoret. Tycker dock det är svingott varenda morgon. Men en helgfrukost var lite roligare!! Blåbärspannkakor (chipstillfrukost har bästa receptet på amerikanska pannkakor) med dulce de leche, banan och mynta.


Jag har börjat jobba på att tömma kyl och frys och skafferi nu inför att jag flyttar (om typ en måndag?!). Längst in i min frys fann jag en påse ramslök som jag måste frusit in denna (eller förra?) våren. Det fick bli en pesto på den + blasten från ovannämda morötter, basilika, parmesan och vitlök. Och peston, den åt jag med spätzle, zucchini och soltorkade tomater.