Majmat
Har smalat ett gäng maträtter som jag åt under den underbara måanden maj så nu ska ni få se och sukta.

Jag bodde hemma ett par dagar och fick lyxen att bli bjuden på så himla god mat av min syster. Hon lagade till exempel en "dekonstruerad" parmigiana di melanzane, receptet kom tydligen från Filip Kaspersen Lamprecht. Det smakade sommar och Italien och sol och kort kjol!!

Vi firade Kristi himmelsfärd med en lite exkta fin middag. Som en förrätt bestående av vit sparris, brynt smörhollandaise, och ramslöksolja.

Följt av en öppen lasagne med grön sparris, burrata, brynt smör, ramslöksolja och rostade pinjenötter. O T R O L I G T.

Jag kom till min familj i stugan rätt sent en kväll och vi behövde både komma på något och laga något som var enkelt och smidigt och gick fort. Det blev vad man kan kalla dekonstruerad kroppkaka! Ett stort tips jag vill förmedla vidare. Gör så här: stek bacon/fläsk krispigt i en panna. Lägg åt sidan. Stek en hackad gullök och potatisgnocchi i smör tills de får färg. Smaka av med mortlad kryddpeppar och lite salt. Blanda ned fläsket. Servera med råröra lingon!

En annan dag när vi var i stugan så lagade jag min bästa vårrätt: nässelknödel med sparris, brynt smör och salta mandlar. Det ääär så gott. Dessutom var denna sparris odlad från gården intill vår stuga.

På Botildenborg lagade jag kimchipannkakor med annat vi hittade i odlingen, vilket blev rödbetor, piplök, målla och amarantblad. Jag skötte stekningen över elden och brände hål i mina byxor(!). Men de blev så goda. Vi åt dem med en dippsås på tahini, citron och soja.

Den mest fantastiska maten i maj åt jag såklart under min resa i Italien. Men när jag kom hem från resan var det också så gott att äta hemlagad mat. Och jag kände mig väldigt sugen på ren/enkel mat. Alltså i den aspekten att det inte är så mycket krångel, bara snälla smaker, basvaror, ja ni fattar. Den här lunchen bestående av omelett med potatis, lök, sparris och ost + en sallad med tomat och äpple och dijondressing satt helt rätt.

Skulle bjuda en dejt på mat och hade hjärnsläpp. Att bjuda någon på mat för första gången, och särskilt i ett lite flörtigt sammanhang, är sjukt svårt, visst? Vad lagar man som känns enkelt och oansträngt att slänga ihop men ändå imponerar lite? En pasta känns ofta som säkert kort. Men jag var inte på det humöret. Istället blev det flatbreads med ramslökspesto, stekt zucchini, rostade tomater och mozzarella. Blev faktiskt en hit! Det tyckte min dejt också :)

Men sen blev jag tydligen på pastahumör igen. Inte ens en vecka efter att jag kom hem från Italien väcktes pastasuget igen. Blev nog lite inspirerad av det jag åt där. Här gjorde jag en pasta med färsk gul lök, sardeller, vitlök och zucchini. Bröt däremot mot den stora italienska regeln och hade ost i, vilket ju egentligen inte får blandas med fisk. Nåja. Blev gott.

Med sommaren runt hörnet betyder det även att tiden för potatissallad ligger nära. Potatissallad är en underbar rätt! Pefekt som matlåda, som picknick, som snabb lunch. Som tillbehör eller som fullständig rätt. Kan varieras i det oändliga. Här gjorde jag en dressing/röra genom att blanda tonfisk i olja (+ oljan) med creme fraiche, dijonsenap, vinäger, finhackad färsk lök, kapris, hackad saltgurka, salt och peppar. Blandade kokt, delad potatis som fått svalna något med denna dressing. Åt med stekt sparris!
Hoppas du också ätit god mat i maj.