Den mest perfekta oktoberdagen
Nu leker vi att vi lever den allra bästa oktoberdagen i Stockholm.

Vi börjar dagen med att åka över till Söder. Hoppar av på Slussen så att vi kan gå längs vattnet, innan vi svänger upp mot Zinkensdamm där vi smiter in på Svedjans för att äta frukost. Trots att klockan är tidigt denna morgon går ugnarna redan varmt och det doftar snällt av nygräddade frallor och nötigt kaffe.

Vi beställer in ostfrallor, pain au chocolat och cappuccino.

Himlen öppnar sig utanför, men det gör oss inget, för vi tar påtår och blir bundis med alla andra frukostätande i lokalen. Dagen är evig och vi har ingen stress.

Det ruggiga vädret ger oss feeling på att försvinna in i biomörkret, så vi tar oss till Bio Rio. Jag föreslår att vi ser En liten bit av kakan eller The Substance. Du kan då bestämma vilken det blir.

När vi kommer ut från bion har himlen spruckit upp, och vi tar oss från söder norrut igen. Vi strosar långsamt igenom krokiga gator i Gamla stan. Utanför Under kastanjen är stämningen god och härlig. Det känns som en svensk verison av ett italiensk plazza.

Slinker in på antikbutiken Hagström & Bergh lite snabbt och kikar runt. Jag hittar och köper en signerad orginalutgåva av Stäppvargen och du lyckas komma över en äkta espressobryggare av Alessi.

Det börjar kurra i magen lagom till att vi passerar Teddys på Sibyllegatan, så vi passar på att beställa en portion matzo ball soup. Slurp.

Nu har vi kommit fram till Museiparken där utbudet av aktiviteter är brett. Vi känner mest för att gå på Etnografiska, för deras utställning Yokai, om japanska väsen och folktro, verkar intressant och vacker. Här spenderar vi några timmar på att gå runt i utställningen och sedan sitta på en bänk i solen strax innan det börjar skymma.

Framåt kvällen är vi tillbaka i Vasastan och vi börjar kvällen med att ta ett eller kanske två glas på E&G. Vi litar blint på deras sommeliers rekommendationer av dryck och får både ett spritsigt grüner veltliner och ett mustigt spätburgunder att sippa på.

Vi går sedan vidare för middag på Bistro Mirabelle och där äter vi den alldeles perfekta svamppajen.

Kvällen avslutas med en kolaknäckig tarte tatin ihopparat med ett glas calvados. Sen är vi trötta och mätta och nöjda.

Men vi går faktiskt inte hem, utan vi checkar in på Hotell Ruth och stannar där över natten. Somnar i höga säckar med fluffiga duntäcken.