Maträtter att laga i de eviga kalla och mörka och trötta januari och februari
Det är januari. Månaden har redan känts väldigt lång, och är ännu inte slut. Igår var det Blue Monday, det som kallas för årets deppigaste dag.
Men ärligt, jag älskar ändå det här tiden. Januari, februari, och en bit in (ibland hela om man ska vara ärlig) mars är de trötta månaderna. Vi går in i ett ide, och jag gillar idén av det. Av att den här tiden på året ska vara till för vila och återhämtning, för sedan kommer årets högsäsonger då man istället undrar hur allt man vill och ska hinna göra ska gå runt. Det är nu vi vilar upp oss och samlar kraft för den andra tiden.
Men ärligt, jag älskar ändå det här tiden. Januari, februari, och en bit in (ibland hela om man ska vara ärlig) mars är de trötta månaderna. Vi går in i ett ide, och jag gillar idén av det. Av att den här tiden på året ska vara till för vila och återhämtning, för sedan kommer årets högsäsonger då man istället undrar hur allt man vill och ska hinna göra ska gå runt. Det är nu vi vilar upp oss och samlar kraft för den andra tiden.
Och det som också är så härligt med den här tiden på året är att så små saker i vardagen kan ljusa upp. Som mat. Varje dag ska vi äta och hur lyxigt är inte det. De flesta dagar får lov att vara linsgryta eller spagetti och köttfärssås, men någon dag kan man pimpa upp det med att laga något som sticker ut och som på så sätt ger glimmers i tillvaron. Här kommer ett antal maträtter som jag vill laga nu de kommande veckorna av återstoden av vinterna.

Katsu curry är en maträtt jag inte ätit men så så gärna gör snart. Det är alltså schnitzel med en mustig currysås och ris. Japansk comfort food at its best. Känns som att det är både snällt och värmande men också lite extra kul.

Min typ favoritmat av allt som går att äta är pierogies. Gärna fyllda med färs, ost och surkål. De kokas först för att sedan stekas i smör. Och så äter man dem med stekt lök, surkål, gräddfil eller smetana, saltgurka och persilja eller dill. Detta har ALLT. Syra, sälta, fett, lite sött. Och att det tar några goda timmar att göra är bara bra. Inget mysigare än att samla någon man gillar, eller för sig själv i sällskap med en god ljudbok, stå och vika pierogies i godan ro.

Något annat som är urtrevligt att stå och laga en halv dag är en kinesisk feast. Finns så mycket att välja bland, men till exempel mapo tofu, gurksallad, dumplings, fiskdoftande aubergine och xian bing. Och varför inte försvenska det genom att slänga in friterad banan med glass och sirap till efterrätt?

Vänta vi stannar kvar vid det kinesiska lite till. Jag har tydligen ett väldigt sug efter östasiatisk mat. Men hur trevligt att laga Pekinganka?! Jag har bara ätit pekinganka en gång faktiskt och det var när jag var i just Beijing, men jag minns det som så gott och mysigt att sitta och pilla med tillsammans. Att göra det själv verkar inte vara allt för komplicerat faktiskt, men finns även enklare versioner.

Nu mot det svenska, och dessutom det skånska. Brännesnuda är precis vad man behöver den här årstiden: något som värmer upp och som är fullt av nyttigheter och är i säsong just nu. Brännesnuda är en gryta bestående av rotfrukter, lök och fläsk, och som ska ösas med finriven pepparrot - därav namnet.

Vi får inte glömma att ärtsoppa finns!! Och vi får inte glömma att inte mycket kan liva upp en annars intetsägande torsdag i januari/februari som att följa vår hundraåriga tradition genom att äta just ärtsoppa med fläsk och senap. Visste ni att ärtsoppa är Sveriges äldsta ännu ätandes maträtt? Jag tycker det är så häftigt, och att den dessutom är så god. Och så billig. Och så enkel att laga! Och självklart ska man ha pannkakor med sylt och grädde till.

Den här bilden som Caitlin la upp symboliserar exakt hur jag vill att mitt matbord ska se ut nu. Det vi ser är förmodligen en kycklingpaj, en sådan paj som är helt olik svenska pajer, där fyllningen är mycket "lösare" och varmare, och pajdegen utgör locket. De verkar äta den med potatismos (carbs on carbs!), gröna ärtor och senap. Mmmm. Jag minns också att Sofia Wood publicerade en gräddig vinterpaj för ett tag sedan, fylld med svamp, potatis och salvia, som verkar otrolig.

En sallad är egentligen ingen vintermat, men det här som Sofia lagade och som hon kallar en crispy rice and salmon sallad känns mycket mer maxat och fulländat. Det krispiga riset låter otroligt, som man gör genom att blanda kokt ris med crispy chili oil och soja och rostar av det i ugnen. Mmm. Detta känns som en så bra matlådemat som verkligen piggar upp.

Vi måste avsluta med något sött. Vet inte hur länge jag tänkt att jag vill baka chocolate chip cookies. Länge är det. Men det här låter som en liten roligare variant: havrekakor med miso, sesam och pekannötter. Tänker att man kan slänge in lite bitar mörk choklad där också. Det vi behöver den här tiden om året är en burk med aldrig sinande småkakor. Eller ännu bättre: en frys med ogräddad portionerad kakdeg, redo att ta ut och baka av när man behöver en färsk, nybakad kaka.