Maten jag lagat

Igår fick jag höra att min bonuspappa fått covid. Han mår inte jättebra, men det verkar ändå vara stabilt. Jag är orolig, som man är. Känner mig hjälplös när jag sitter hemma men kan ju inte heller göra någonting.

Själv mår jag bra men är trött efter ett seminarium som höll på i sex timmar över zoom. Nu ska jag checka ut lite. Behöver vila, läsa, äta choklad och inte tänka ett tag. Men innan det ska jag visa lite av mat som jag lagat och ätit nyligen. Vill lägga en stor varning att det förekommer en del ramslök. Hehe. Hur har det ens blivit sådan hysteri kring detta blad? Måste väl vara för att man kan plocka det själv fritt i naturen, och vi älskar vår allemansrätt dessa dagar. Jag blev såklart lycklig när jag hittade en ramslöksskog här i närheten av mig, att då få leka med en lök man annars inte brukar har tillgång till.

Är risoni som kokats i buljong tills krämig det snällaste vi har? Som en barnslig risotto. Fast ändå med lite klass väl. Den här har kokats upp med buljongtärning, vitt vin, citron och parmesankanten. Sen ner med en näve ramslök och en näve parmesan. Just det finriven zucchini också! Friterad ramslök som pricken över i:et.

Hörde förresten av min mamma som pratat med en i personalen i mataffären att det är brist på risoni! Slut på lagret och slut hos leverantören. Jag försökte själv att leta efter det i affären häromdagen eftersom min här hemma tagit slut, men då fanns det ingen på hyllorna. Kommer jag över måste jag bygga upp ett lager hehe.

Ramslöken blev en pesto tillsammans med rostade solrosfrön, persilja, parmesan och olivolja. Blandades med linguine och toppades med "studentburrata" dvs mozzarella som rivits sönder och vispats upp med mjölk för att bli krämig.

Och som en sidorätt till pastan råstekte jag bellaverde med lite vitlök, pressade citron och rev parmesan över vid servering.

En helgfrukost! Var hemma hos familjen och hittade en klase bruna bananer så då gjorde jag bananpannkakor. Lyllo min familj när de får mig på besök:)) Dukade fram olika toppings men i min mening var den godaste: turkisk yoghurt och päronkompott.

Vad som skådas här är ett flatbread (1 dl vetemjöl, en halv tesked bakpulver, salt och tre matskedar gräddfil). På detta flatbread ligger först hummus, sedan rå zucchini som marinerats i citronsaft och olivolja. Morot som kanske var onödig men gav lite färg, droppad ramslök- och persiljeolja. Så rolig och gullig måltid.

En gång i min barndom, jag var kanske fem år, lagade min bonuspappa spenatsoppa. Jag och min storebror tyckte att det var det absolut värsta vi smakat, och det satte sig i mig och gjorde att det nog tog tio år tills jag åt spenatsoppa igen. Men nu känner jag att det kanske är den godaste soppan ändå? I alla fall en av finalisterna. I den här slängde jag även ner (håll i er nu) en näve ramslök, droppade lite ramslök- och persiljeolja över och hade såklart ett väldigt löskokt ägg i.

Det här lagade och åt jag nu ikväll, trött och ingen ork att varken handla eller laga något extravagant. Men ändå så gott! En sås på: japansk soja, risvinäger, sesamolja, lite fish sauce, black bean garlic sauce, vitlök och chili flakes. Blanda samman med nudlar, gurka och (japp) en näve ramslök. Toppa med crispy chili oil, sesamfrön och jordnötter.

God mat glad jag.

Mat
3 kommentarer