Böckerna jag läste i september

 
Vargarna från evigheternas skog av Karl Ove Knausgård 
I augusti läste jag Morgonstjärnan, och här är sedan (den fristående) andra delen i den serien. Trots den tjocka pärmen och de nästan 800 sidor berättelse, är det svårt för mig att återberätta vad den handlar om. Romanen inleds i Norge på slutet av 80-talet, då man följer tjugoåriga Syvert. Han har nyss flyttat hem till sin mamma och bror efter ett år i lumpen. Tillbaka i sin hemstad vet han inte riktigt vad han ska göra. Han har varken jobb eller några självklara relationer. Men så kommer han över ett par brev som hans, sedan många år tillbaka, avlidna pappa fått. Breven är skrivna på ryska och han känner sig väldigt angelägen att ta reda på mer om den. 
 
Senare i romanen befinner vi oss i Ryssland och året är 2016. Alvetina är forskare, och åker över en helg och hälsar på sin pappa som fyller 80. Hon funderar över att vara mamma, dotter, och sig själv. Men dessa frågor blir ännu svårare att reda ut när hon av sin far får ett brev som skickats till Alvetinas mor. 
 
Märket av Frida Isberg 
Vi befinner oss i Reykavik i en någotsånär nära framtid. Men i den här tiden är samhället påverkat av ett "empatitest" som avgör om man har tillräckligt med empati och moral för att bli märkt, helt enkelt om man är en värdig människa. De som inte klarar av testet eller vägrar att göra det, vilket i en majoritet är män, hamnar utanför samhället. Vilka reformrar är värda att genomföra i ett samhälle för att ge säkerhet till den stora massan, om det innebär risker och katastrofer för somliga? 
 
Tuesdays with Morrie av Mitch Albom 
Det har gått sexton år sedan Mitch gick ut universitetet, och så nu en dag ser han sin gamla sociologiprofessor, Morrie Schwartz, dyka upp i en intervju på TV. I intervjun framgår det att Morrie diagnostiserats med ALS och är döende. Mitch, som trots alla år som gått inte kunnat släppa intrycket av sin föredetta lärare, tar upp kontakten med honom. Varje tisdag därefter åker Mitch hem till Morrie för att diskutera ämnen som han funderat på, om liv och levande, och prata om det med sin döende vän. 
 
Supper club av Lara Williams 
Roberta är tjugonio år. Hon har länge haft ett intresse för att laga och äta mat, men har ändå alltid gått hungrig. Så träffar hon Stevie. Deras vänskap blir snabbt intensiv och tillsammans startar de en Supper Club, där de och andra tjejer träffas för att äta. Äta på ett sätt som de aldrig tidigare låtit sig. Men genom Supper Club är det inte bara deras kroppar som expanderas, utan även deras sätt att se på sin omgivning, sina relationer, och på det som tagit dem dit de är. 
 
En fantastisk bok på många sätt. Den är rolig och rapp, passar sig bra i samtiden men sticker också ut på sitt sätt. Det är många olika historier och teman som presenteras så jag tror det finns något för de flesta att hämta i denna, eller ja, åtminstonde för unga kvinnor. Jag blev både glad och känslosam av att läsa Supper Club. Och hungrig. 
 
Själens telegraf av Amanda Svensson 
Amanda Svensson, en favorit av nutida svenska författare, har nyligen kommit med en ny roman. Som hon i podden Röda rummet beskriver som en roman-roman, och jag kan verkligen hålla med. Det är en berättelse att försvinna in i varje gång man slår upp boken, och jag kommer på mig själv att längta in till världen när jag för stunden inte läser. Man vill stanna där samtidigt som det finns ett driv i berättelsen som drar en framåt. Språket sitter på pricken och det har en humor, samtidigt som så mycket sägs mellan raderna, och då en del mörka saker. 
 
Själens telegraf handlar om Iris. 1992 bor hon i Somerset med sin mamma. Deras liv är kaotiskt, ostrukturerat och fragilt, men samtidigt en flykt från det annars oroliga England med lågkonjunktur och arbetslöshet. 1998 är Iris nitton år och har flyttat till Glasgow. Barndomen och mamman finns inte mer, det är långt borta. Istället finns Rupert och bandet de skapar, gemenskap och fest, enkelhet. Men kanske att det inte är så enkelt att lämna det man en gång kom ifrån. 
 
 
0 kommentarer