Böckerna jag läste i juni

 
Haralds mamma av Johanna Frid 
En svärmor och svärdotter möts på en flygplats. På grund av väderförhållanden blir de fast där och deras skaviga relation går inte längre att se bort från. Personen de både står närmast och som är orsaken till att de två ens har en relation är också den som gör det omöjligt för dem att hålla sams. 
 
Kärlek i Seoul av Sang Young Park 
Young är student i tjugoårsåldern och lever planlöst sitt liv i Seoul. Han bor tillsammans med sin bästa vän, Jaehee, och de två ägnar sig åt enkla saker som fest, sex och långa samtal över cigarett efter cigarett. Men så hinner livet ikapp Young. Jaehee hittar kärleken och flyttar ut från lägenheten, Youngs mamma får en cancerdiagnos och han blir tvungen att vårda henne. Själv träffar han en man som både är så enkel och så svår. 
 
I'm glad my mom died av Jeanette McCurdy 
Ett ärlig, rolig och jobbig skildring av en uppväxt och en mor- och dotter-relation. Barnstjärnan Jeanette McCurdy, främst känd som att ha spelat Sam i tv-serien iCarly, berättar i den här memoaren om hur hennes mamma tvingade in henne i skådespelarbranschen, hur hon drev på hennes karriär och förvisso gjorde henne framgångsrik, men på bekostnad av hennes psykiska hälsa. McCurdys mamma gjorde dessutom fysiska och psykiska övergrepp, samt lärde och eggade på en ätstörning som McCurdy kämpade med i flera år. 
 
Stay true av Hua Hsu 
Hua Hsu är professor vid Bard Collage och skribent på The New Yorker, och Stay true är en memoar om hans upväxt och om en vänskapsrelation han hade med en vän har träffade när han gick på universitetet. En otroligt fin bok som jag älskade att läsa. Om att växa upp, försöka navigera till sin person, att vara amerikansk asiat, om att älska och förlora. 
 
Ett citat ur bokem: 
"I came to recognize that assimilation as a whole was a race toward a horizon that wasn't fixed. The ideal was ever shifting, and your accent would never be quite perfect. It was a set of compromises sold to you as a contract. Assimilation was not a problem to be solved but the problem itself." 
 
10 minuter och 38 sekunder i en märklig värld av Elif Shafak 
Leilas kropp ligger i en container i utkanten av Istanbul, och de sista minuterna när hon befinner sig mellan levande och död rör sig hennes medvetande mellan olika stunder och minnen från hennes liv. Genom smaker och dofter återberättas sekvenser som talar om hur det är att vara kvinna i Turkiet, framför allt hur det är att vara en kvinna vars historia inte fått höras tidigare. Leilas och liknande kvinnor som hon lärt känna genom livet får nu komma till tals och man får läsa om öden som är hemska men så viktiga. Det här är en bok som verkligen lever upp till citatet "Att läsa är att resa." 
 
 
 
 
 
 
0 kommentarer