Böckerna jag läste i november

Här ruvar havet av Flora Wiström 
Ida följer med sin pappa till en stuga intill havet som han nyss köpt. Stugan har sin skavanker men också sin charm. Fast vad den främst har är likheten med den plats, inte långt därifrån, som Ida spenderade sin barndoms somrar på. Det var då när hennes pappa var ihop med en kvinna som infiltrerade och satte deras far-och-dotter-relation på prov. Fast att år nu har gått är det ännu saker som inte rätts ut, men som i denna stuga vid havet börjar komma till ytan. 
 
Stacken av Annika Norlin 
Otroliga Annika Norlin har släppt sin första roman. Vi läste den i bokklubben och diskuterade den för någon vecka sedan. 
 
Stacken handlar om att bli trött och besviken på samhället och att fly till något annat. En grupp människor från olika bakgrunder har tillsammans bildat en egen värld där de alla bidrar, är en del av helheten, och lever utav det man har. Emilie har blivit utbränd och flytt från sitt hektiska liv i en storstad till ett tält ute i skogen. Det är från tältet som hon en dag får syn på Stacken. Länge studerar hon vad de gör och funderar över vilka de kan vara. Är det något otroligt mysko eller otroligt märkligt? Bör hon och kommer hon att våga bemöta dem? Även inom Stacken börjar en del frågor att komma upp till ytan. Är det verkligen rätt så de lever? Var finns marken, och vad/vem är ond och god? 
 
Gästen av Emma Cline 
Det är de sista dagarna av sommar och Alex befinner sig i huset hon sin rika, mycket äldre pojkvän Simon. Men när Simon ber Alex flytta ut har hon ingenstans att ta vägen. Vi vet inte mycket om hennes bakgrund, men hon har ingenting som hon kan återvända till, och dessutom är en annan man ute efter henne. Ändå håller sig Alex rätt lugn. Hennes plan är att bara hålla ut i ett par dagar, fram tills Labor Day, för då ska Simon ha en fest och där kommer Alex kunna vinna tillbaka honom. Vi följer Alex under dessa dagar då hon tar sig runt genom att luras och stjäla, flytta mellan hemmafester och lyxiga strandklubbar och övergivna hus, klura ut vad folk vill ha utav henne och ge dem det. Under tiden byggs spänningen upp. Vad är det egentligen som har hänt Alex, vad riskerar att hända, och kommer hon lyckas i slutet? 
 
Genom blå hagar av Claire Keegan 
Precis som i Det tredje ljuset; Små ting som dessa så består Genom blå hagar av ett gäng noveller.  Claire Keegan kommer från Irland och mycket av den irländska kulturen görs sig synlig i novellerna, antingen genom gammalfolktro och sägner eller att de utspelar sig i små byar. 
 
Jag gillar tanken av noveller, men kan ofta tycka att de blir för innehållsfattiga eller för svåra för att komma nära inpå historien och karaktärerna. Därför är det främst de längre novellerna i Genom blå hagar som jag faller för, särskilt Skogsvaktarens dotter och Rönnarnas natt. Och vissa av dessa är otroligt bra. Keegan har ett otroligt språk som är beskrivande, men också träffsäkert. 
 
Bunny av Mona Awad 
Jag la en reservation på Bunny för flera veckor sedan. Det är ofta så jag gör: jag hör eller läser om en bok som väcker mitt intresse, lägger en reservation om den på biblioteiket, och ibland, om boken är eftertraktad, hinner det gå ett bra tag innan det är min tur att hämta upp den. När jag väl gör det då så har jag glömt vad det är för bok jag nu ska läsa. Jag börjar läsa utan att förvänta mig mycket, och det var så det blev med den här boken. 
 
Bunny är helt klart speciell roman. Den handlar om Samantha som pluggar på den främsta skrivarskolan i USA. Hon kämpar just med sin skrivkramp, men mest upptagen är hon av att hata de andra tjejerna som hon pluggar med. Tjejerna är allt för rika, allt för perfekta, och de går runt och kallar varandra för "bunny". Samantha håller sitt avstånd från dem, men när hon en dag får en inbjudan till deras "Smut Saloon" kan hon inte låta bli att gå dit. Och sedan faller hon djupare och djupare ner i kaninhålet. 
 
 
0 kommentarer