Böckerna jag läste i januari

Årets första bokmånad! Detta lästes: 
 
Vägen till Klockrike av Harry Martinsson 
Den här romanen av nobelpristagaren Harry Martinsson är en fin gestaltning av effekter industrialiseringen hade på Sverige kring förra sekelskiftet. Protagonisen Bolle var tidigare en cigarrmakare, men när produktionen flyttas över till fabrikerna står han utan jobb. När han även misslyckas med att emigrera till Amerika lämnas han till att luffa runt på landsvägarna. Vad som sedan följer är en skildring av Bolles liv som lodad människa, och man ser förändringarna som samhället gör genom hans ögon och vandringar. 
 
Detaljerna av Ia Genberg 
Under våra liv är det så många människor som kommer och som går. Man har relationer med människor som varar länge eller kort, som känns mer eller mindre viktiga. Protagonisten i Genbergs Detaljerna ligger och tänker tillbaka på fyra personer som tidigare funnits i hennes liv. Det är inga storslagna porträtt eller historier det handlar om, snarare sitter det i de små detaljerna som gör att dessa personer finns kvar hos protaginisten långt senare, när personerna själva inte gör det. En mycket fin bok tyckte jag. 
 
En ny gud av Zara Kjellner 
Leila följer med sin pojkvän Ludvig till hans föräldrars gård, eller snarare gods, över sommaren. Där är salarna stor och tomma, det spelas klassisk musik ur högtalarna, serveras champange och löjrom ur stora skålar, och husets hushållerska finns alltid inom räckhåll. Leila försöker att navigera sig i denna nya, okända miljö och passa in på bästa sätt, något hon verkar lyckas med. Kanske lyckas hon alltför bra, och blir lite för väl indragen i rutinerna och dynamiken som finns på familjegodset. 
 
Världens värsta människa (filmmanus) av Eskil Vogt & Joachim Trier 
Den norska filmen Världens värsta människa blev väldigt omtalad när det kom förra året. Jag ville se den men fick aldrig till det. Sen kom den ut på netflix och jag tänkte att nu så!, men i samma veva såg jag att manuset översatts till svenska och släppts som bok, så jag kände att det kanske var värt att läsa manuset först. Vet inte riktigt varför, för jag kände av att läsa manuset att det här kommer att göra sig bättre som film. Och när jag sedan såg filmen kände jag mycket riktigt det. Mer värt att se filmen egentligen. 
 
Hur som, Världens värsta människa är en berättelse om Julie. Hon är 30 år och tillsammans med Aksel. Fast att de har det bra så behöver Julie något annat, så hon gör slut med Aksel. Istället har hon träffat Eivind, men det är osäkert om det Julie behöver finns hos honom heller. 
 
Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige av Selma Lagerlöf 
Den över hundra år klassiska romanen om den skånska pojken Nils Holgersson, som är känt för att vara lat och odräglig, blir förvandlad av en gårdstomte till en liten pyssling, och därefter följer med ett gäng gäss på deras resa genom Sverige. På färden från södra Skåne upp till Lappland och sedan tillbaka ner igen stöter de på många karaktärer och bekymmer, och den otrevlige Nils lär sig med tidens gång att bli omtänksam och rar. 
 
Vi ska ju bara cykla förbi av Ellen Strömberg 
En ungdomsroman jag tror jag hade tyckt så mycket om om jag läst den då. Men såklart tyckte jag om den även nu. Det är så fint att läsa om när man är i stadiet av att lämna barndomen och försöka navigera in i det kommande vuxna, eller förvuxna, livet. I boken följer vi Malin och Manda som är två bästa vänner och som försöker göra det bästa av livet i den lilla håla de bor i. Jag känner så mycket med dessa tjejer och blir nästa, nästan, lite sugen på att vara tonåring igen, bara för det är så fint när allt är så skört.  
 
Ej utläst: Kirke av Madeline Miller 
Det här är en bok som ger häxgudinnan Kirke sin egen historia. Kirke levde bland de andra gudomarna, men sågs som lite annorlunda. Hon fann krafterna hos trollformler, örter och växer, och blev således gudinna över trolldom. 
 
Jag läste första halvan av boken, och var till en början väldig intresserad av den. Men jag vet inte, efter ett tag fann jag att jag läste och inte kunde koppla ihop saker och ting. Tror detta är en bok som kräver att man helt förvinner ner i den under en kort tid, och jag hade haft ett par dagar där jag bara kunde läsa i korta etapper, vilket rubbade upp läsningen. Tidigare har jag varit så emot att inte läsa färdigt böcker, utan tagit mig igenom dem även om jag inte funnit mycket nöje hos dem. Men har nu kommit fram till att livet är för kort att läsa böcker man tycket är halvbra, särskilt när det finns så många andra böcker där ute som man hellre läser. 
 
0 kommentarer