En matvecka!

Veckan nu innan jag ska åka bestämde jag att jag borde gå i semikarantän, för att inte riskera att bli sjuk inför resan. Jag bodde hemma hos familjen, så jag träffade folk, men lämnade knappt huset och behövde därför något att ägna tiden åt. Bestämde att jag skulle laga mat som tar tid. Här är vad jag lagade! 
 
Jag vet inte hur jag först hörde talas om brännesnuda, men det var rätt nyligen. Det verkar vara en rätt bortglömd maträtt, men enligt vissa är det Skånes landskapsrätt. Jag tycker ju att sådant är kul, och dessutom lät den som det godaste man kan äta på vintern. Det är en klar soppa där man kokar lök och purjolök, kål, kålrot, rotselleri, palsternacka och en bit sidfläsk tillsammans med kryddpeppar, vitpeppar och lagerblad i någon timme. Sedan i med potatis och morot. Rundar av med smör. Enligt de få recept man finner på internet kan man även tillsätta någon form av gryn i slutet av kokningen, men det gjorde inte jag. Sedan serverar man med persilja och mycket pepparrot. Det ska bränna i snudan! Detta var så gott och något jag vill se till att laga varenda vinter från och med nu. 
 
Vi fortsätter med en annan gammal klassiker, men lite mer känd. Kåldolmar! Jag kom på att jag inte haft något minne av att jag någonsin ätit kåldolmar, så det behövde ändras på. Dessutom är det en rätt tidskrävande maträtt, så det passade perfekt nu ju. Med vegetarisk färs, potatismos, sirapssky och rårörda lingon. Var gott! Fast föredrar nog kålpudding, som ju på ett sätt är samma rätt fast i annan form. 
 
Slänger in en lunch också som inte var särskilt tidskrävande och som till synes bestod av de rester från föregående dagar. En bit rotselleri bakades i ugnen. Creme fraiche vispades (vispad creme fraiche måste göras mer!) med dijon. Äpple, rårörda lingon, riven pepparrot, rostade hasselnötter och gräslök. 
 
Dumplingskväll! Fyllda med svamp, purjolök, vitkål, vitlök, ingefära, chili, soja, sesamolja och risvinäger. Vi hade ris till, ett trött broccolihuvud men som jag friterade till det lite roligare, och en coleslaw med asiatisk touch haha, dvs strimlad kål och morot blandad med majo, soja, sesamolja, risvinäger och sesamfrön. 
 
Ny dag och nya degknyten. Men istället för asiatiska så östeuropeiska. Pierogi! Älskar detta så mycket. Det tar sin lilla tid, att knåda deg och förbereda fyllningen. Kavla och stansa ut, fylla och vika. Men det är mysigt och framför allt värt det! Dessa pierogi fyllde jag med vegofärs, surkål, stekt lök, gräslök och lite Maggi. Under tiden jag kokar knyterna steker jag lök i smör, och låter sedan knyterna gå direkt från kastrullen ner i stekpannan innan jag serverar dem. De åts med gräddfil, surkål, saltgurka och persilja. 
 
Bra matvecka. Hoppas du hade det med. 
 
Mat
2 kommentarer