året tjugotjugoett

Nu ska det skrollas. Här kommer en årskrönika om mitt år tjugotjugoett, månad för månad. 
 
Januari var mycket händelselös. Pandemin var kritisk och jag var mest hemma. Åkte en del till mina familjer och träffade några vänner i Lund ibland, men annars hände det inte mycket. Jag vill ändå minnas att jag mådde rätt så bra i januari. Kanske för att jag fortfarande åt antidepp och därav hade ett stabilt psyke. Fast jag sov dåligt, och skulle därför snart sluta med medicinen. Det plödjes en hel del tv-serier och gicks många promenader under månaden. 
 
Februari utspelade sig fortsatt mycket hemifrån, mest framför datorn där jag hade onlineundervisning. Och så målade jag om mina köksluckor, vilket tog din tid men som var en trevlig pandemiaktivitet. Men lite mer verkade hända. Jag träffade Anna och Sandra en del, och vi hade bland annat ölprovning. Dessutom blev det vinter i Skåne, så jag åkte med min familj till deras stuga där man kunde åka skridskor på dammen. 
 
Mars gick rätt mycket på rutin tror jag. Studera hemma-livet hade satt sig och jag var noga med att strukturera upp mitt pluggande, att komma ut för luft och göra yoga på mattan, bland annat. Det hände en del roliga saker, som vinprovning och Mellokväll med mina vänner i Lund (där jag hade ordnat ett drickspel som gjorde oss jävligt fulla haha). Och i slutet av mars fyllde jag år! Blev firad av båda mina familjer två olika kvällar och en kväll av Anna och Sandra. 
 
April och lite mer som hände och lite mer rörelse. Påsken var precis i början av månaden, och jag har för mig att jag jobbade, men fick till något firande med mina familjer ändå. Annars känns april rätt difus. Vill tro att jag mådde rätt bra, men det var nog mest plugg, jobb och träffa lite vänner som hände. Sakta började man kunna hitta på mer. Vi hade fortfarande distansundervisning, men vi hade ett grupparbete som tillät mig och Tilde skriva tillsammans. Annars gick jag på några loppisar, plockade ramslök och var ute i vårsolen. 
 
Maj och blom! En månad som det hände mycket, som det alltid gör. Min bonuspappa fick covid, jag hade drinkkväll med Ebba och Edith, räkfrossa med Anna och Sandra och gick ölmilen med kursare. Båda mina mammor fyllde år, jag satte fröer i min pallkrage. Jobbade varje helg och även vissa vardagskvällar, så jag förstår inte hur jag orkade. När jag läser i gamla blogginlägg verkar jag skriva en del om att jag kände med nedstämd, likgiltig, och att min ätstörning blev särskilt närvarande, så kanske att maj var lite för mycket. I slutet av månaden blev jag dessutom dunderförkyld under ett par dagar. 
 
Så kom juni och jag gick på sommarlov! Terminen slutade i början av månaden och då hade jag först två veckor ledigt. Det började med en helg uppe i Småland, hos min farmor och farfar som jag träffade för första gången sedan pandemin bröt ut. Tillbaka i Malmö sen var det stekhett. Jag solade i parken, badade och bjöd hem vänner på mat på min balkong. Midsommar firades med blommor och snaps och nattbad. Mot slutet av månaden var jag kattvakt och började på mitt sommarjobb. 
 
Juli var verkligen mest bara jobb. Mellan 50-60 timmar i veckan, vilket jag inte mådde bra av, men kunde ändå finna mig i att fokusera på att det skulle ta slut. Men jag måste komma ihåg att inte sätta mig i sådan situation igen, för det passar inte mig. Trots mycket jobb hände lite annat. Som att jag tog första vaccindosen! Och att jag hade en ledig helg och då åkte ut till min familj sommarstuga och var 100% avkopplad. 
 
Augusti inleddes med en sista jobbvecka och sedan gick jag på sommarlov igen! Det var så efterlängtat. Åkte på en liten västkustresa med mammafamiljen som var väldigt trevligt. Hade knappt varit på västkusten tidigare, och dagarna gick mest åt till att utforska, ta det lugnt och äta god mat. Mellanlandade hemma i Malmö med att bland annat gå på en Vasas flora och fauna-konsert med min pappa, innan det sista av sommarlovet kramades ur med en tredagars-resa tillsammans med Tilde och Carro till Skummeslöv. 
 
September kom och jag började hänga i Lund. Främst eftersom studierna började och det var inte distans längre, men också för att jag var fadder under novishperioden. Jag älskar september, med hösten på ingång, svalare luft, skördetid och goda smaker, men just det här året ville jag bara att månaden skulle ta slut. Det var ännu en månad av att ha för mycket. Jag försökte hinna med allt men få saker blev roligt, även det jag egentligen ville göra. Det blev en övning i att säga nej till saker, och det lärde mig att man faktiskt inte behöver ångra saker som man missade. Det kommer så många nya chanser senare ändå. 
 
Oktober var lite lugnare, åtminstonde i skola och jobb. För jag sysselsatte mig med en hel del saker på fritiden, vilket förmodligen berodde på att jag började få en stark orolighetskänsla i mig, och rädsla för att vara för mig själv. Knappt någongång tidigare har jag krampat efter att ständigt vara i ett socialt sammanhang. Jag gick på några dejter och blev full på några fester. Var på bio flera gånger. Åt mycket god mat tillsammans med vänner. Vilade hos mina familjer. Oktober var tuff för psyket, men jag måste ändå säga att jag var duktig på att göra den mysig. 
 
November var inte heller helt enkel, men jag tror att november ändå är min typ av månad. Jag har inte så svårt för att det blir mörkare och kallare, och tycker det är skönt när rutiner flyter på och bara några små saker kan kännas extra speciella. Och det var enkelt att glädjas över det lilla. Jag firade Mårtens afton extra detta år, först genom att gå på en föreläsning tillsammans med Hanna, och sen med en dunder Gåsamiddag hemma hos min pappafamilj. Vad jag mer minns från november är en sittning i Lund jag gick på, när jag såg Sun & Sea på Malmö konsthall och att kicka igång julbakandet! Annars var det mycket att ordna med min kommande utbytestermin, och mycket tid att bara ligga på soffan och läsa en bok. 
 
December kom och gick i ett, som alltid. Jag la mitt prio på bara precis det jag hade lust med, vilket jag är glad för såhär i efterhand. Månaden inleddes med att snön kom och jag for hem till Hanna för att mysa och julpyssla, och den eftermiddagen fick verkligen sätta stämning för resten av månaden. Jag var bjuden på adventsfika hos Edith, till Hanna på lussefrukost, jag bakade med både vänner och familj och för mig själv. Hade glöggkvällar och ensamna eftermiddagar av att slå in julklappar och skriva rim. Själva julen firades med släkten och blev hur trevlig som helst. 
 
Gott nytt år!
 
0 kommentarer