Julimaten

Sommaren fortsätter. Imorgon blir det augusti, den sista tredje sommarmånaden. Vemodigt för vissa kanske, själv kan jag inte riktigt låta bli att tycka det är lite skönt. Jag är ju en höstperson, och går redan runt och längtar. Men som alla tidigare år försöker jag att bli bättre på att vara i nuet och inte längta framåt, och jag tror jag är bättre på det än tidigare. Sommaren är underbar, och att veta att hösten kommer ta över efter detta gör det bara ännu bättre.

Ett som är underbart med sommaren är såklart maten. Så mycket gott nu, och det kommer till och med att pika när vi träder in i augusti med skördetid, kräftsäsong och kantareller(!). Innan det kan vi väl se lite på hur juli har smakat.

Nej men vitkålen är otrolig så här års. Även kallas sommarkål, eftersom den är mer färsk och mjäll när den skördas den här tiden. Måste passa på att laga mycket med den. Här rostade jag den enkelt i ugnen med olja tills den blev mjuk men lite krispig. Till det gjorde jag en nässelpolenta. Gick till närmsta grönområde och plockade ett gäng nässlor, tog hem dem, färvällde och mixade. Kokade upp buljong och vispade ner polentagrynen. När polentan nästan var färdig vände jag ner nässlorna, parmesan och smör. Slevade upp på en tallrik. la på en bit av kålen, strösslade ristade hasselnötter, persilja och rev lite citronzest över.

Grötkonsumtionen går väl ner kraftigt under sommaren, men jag kämpar ändå på! Särskilt när det fanns så mycket från mina föräldrars trädgård som jag kunde äta till. Jag plockade den sista rabarbern och kokade en curd på dem, som kanske inte blev precis så smakrik av rabarber som jag hoppats, men det var väl för att det var säsongens sista. Ändå god, och inte deppade väl jag för kunde även plocka på mig både körsbär och krusbär. Kall skummad mjölk för det behövdes en varm dag.

En pasta jag firade med när jag tagit första dosen covidvaccin! Det är väl det här som kallas för en öppen lasagne? Det vill säga en pastarätt där man använder sig av lasagneplattor men man bygger ingen klassisk lasagne med dem, utan monterar upp skapelsen på tallriken. Tycker oavsett det är trevligt för det blir lite pill som tillsammans blir fint, och gott. I den här öppna lasagnen körde jag på: en vitvinsås(ish) med citron, lätt blancherad zucchini, västerbottenost och gräslök. Kom absolut i feststämning efter min spruta tack vare denna!

Har ätit blåbärspaj med vaniljglass.

Jag åkte ju till min familj som var i stugan över en helg, och då läste jag upp förslag från min att-laga-lista och lät familjen välja det som de tyckte lät gott. Det blev salsicciapasta. Jag lagade den som de hade pratat om i podden Recept tack, en tomatbaserad med smörstekt, krispig salvia. Var urgott.

Vad jag redan hade bestämt att jag skulle laga, eller baka, den helgen i stugan var pannkakstårta. Men jag tror inte min familj hade något emot det. Jag var ju tvungen att hålla fast vid traditionen! Har nämligen bakat pannkakstårta de flesta somrar de senaste åren, runt Emma-dagen, men nästan alltid tillsammans med min vän Cordelia som bor i USA. Antingen har det varit när hon varit här hos mig, eller jag hos henne. Nu fick jag baka den utan henne, men hon skrev till mig att hon ska försöka baka en själv hemma i kaliforninen.

Jag hatar att steka pannkakor, men det var min mamma så snäll och gjorde åt mig. Vad tårtan sedan fylldes med mellan pannkakorna var den där rabarbercurden, en hallon- och nektarinkompott, jordgubbar och grädde(med lite creme fraiche i för syra). På toppen grädde, jordgubbar och krusbär. Så gott!

Jag har börjat kunna skörda ur min pallkrage! Hur otroligt är det egentligen inte att man sätter ett frö i jorden och ett par månader senare kan man dra upp saker man kan äta? Moder jord! Haha. Var jag än så länge dragit upp är kålrabbi, som jag picklade och åt ex så här. Sen även morötter och rödbetor. Serverade dem bara lätt kokta tillsammans med en citronaioli. Så enkelt men så så gott.


Har du ätit något gott i juli?

Mat
0 kommentarer