Böckerna jag läste i oktober

Heaven av Meiko Kawakami 
Jag har tidigare läst Bröst & ägg samt Lovers in the night av Meiko Kawakami och gillat dem mycket, framför allt den sistnämnda. Så jag började läsa den här romenen baserat på att jag vet att jag gillat författarens tidigare verk, utan att veta något om handlingen. Dessutom var det den första boken vi läste i min nya bokklubb. 
 
Heaven är en berättelse om en ung pojke, vars namn inte skrivs ut, men han kallas för "Eyes" av de andra barnen i skolan eftersom han är skelögd. Han är på grund av det grovt mobbad. Men en dag får han ett meddelande skrivit på en papperslapp från en tjej i skolan, Kojima, som föreslår att de två ska bli vänner. Kojima är också mobbad, och deras relation bygger på att de försöker förstå det öde de båda hamnat i. 
 
Den siste vite mannen av Mohsin Hamid 
"En morgon vaknade Anders, en vit man, och upptäckte att han hade blivit mörkt och omisskännligt brun". Så inleds romanen som sedan kommer att handla om ett samhälle där först ett fåtal, men sedan allt fler vita människor förändras och blir svarta. Det leder till kaos och oro i landet. Den siste vite mannen är en roman som till ytan känns overkligen men som det finns mycket sanning i. Mohsin Hamid fick idén till boken efter terrordådet den 11 september 2001, då han som utbildad och "tillräckligt vit" hade haft vissa privilegier men som försvann över en natt. 
 
Cleopatra and Frankenstein av Coco Mellors 
På väg hem från en fest hamnar Cleo och Frank i hissen tillsammans. Cleo är tjugofyra år, uppväxt i England men har nu flyttat till New York där hon försöker ägna sig åt sin konst. Frank är tjugo år äldre än Cleo. Han driver en framgångsrik byrå och lever ett ungkarlsliv med mycket fester och alkohol. Men efter den kvällen som Cleo och Frank träffas kan de inte slita sig från varandra, och det tar inte lång tid tills de är gifta. Men i skuggan av den heta romansen är allt inte så vackert ändå. De bär båda på mörka sidor som får mer ljus när de möts. 
 
Det här är en bok att bli inversterad i. Jag hatar och älskar alla karaktärerna. Berättelsen utspelar sig under ungefär två års tid, men så mycket hinner hända. Att man följer historien från flera karaktärers perspektiv bidrar till att konflikterna kan vridas och vändas på av läsaren. Jag skulle vilja beskriva boken som en amerikansk version av Sally Rodneys böcker. 
 
Att älska sin dotter av Hila Blum 
En kvinna har flygit från Jerusalem till en förort i Nederländerna. Från gatan där hon står tittar hon in genom fönstret i ett hus. Där inne finns hennes dotter, men hennes man och två barn. Kvinnan och dottern har inte träffats på flera år, och dotterns nya liv och familj är inget som kvinnan fått lära känna. Så hon åker hem till Jerusalem igen. 
 
Femton år: den revolutionära våren av Vigdis Hjorth 
Paula lever ett behagligt liv med sin familj i den norska småstaden. Vardagen går på rutin: hon går i skolan och umgås med sin bästa vän, äter middagar med mamman, pappan och syskonen, åker skidor eller är i skogen om helgen, är i en stuga eller hos mormorn om somrarna. Men en dag ser Paula vad mamman skrivit i ett brev, ett brev fullt med lögner, och där efter ifrågasätter Paula allt. 
 
Femton år är en fantastiskt fin skildring om övergången från att vara barn till att börja på vuxen. När man inser att hela världen är en annan än vad man trott, och att man står på i ensam. 
 
Mjölkat av Sanna Samuelsson 
Ellen återvänder till gården på landet där hon växte upp. Gården är ur bruk och där bor nu en annan familj, men de är borta på semester och Ellen hittar nyckeln under krukan, precis där den låg när hon bodde där. I flera dagar stannar hon kvar på gården. Hon minns tillbaka på den uppväxt som hon, när hon var i den, hela tiden ville avidentifiera sig med och komma ifrån. Nu är hon tillbaka och här finns inte bara minnena, utan Max, pojken från granngården, bor kvar än. Mjölkat är en roman om att återvända till den plats man växte upp, och fast att den nu knappt finns kvar längre inse hur mycket av den man har i sig. 
 
 
3 kommentarer