Böckerna jag läste i augusti
Min kamp 3 av Karl-Ove Knausgård
I den tredje delen där Karl-Ove Knausgård skriver om sitt liv och se relationer han haft, ligger fokuset på hans uppväxt, från att vara pojke till att bli ungdom. Hans stränga och rent av mobbande pappa gör stor inverkan på Knausgårds utveckling, och influerar hans beteenden även i situationer där fadern är frånvarande. Men uppväxten präglas även av mamman, vännerna, första känslan av lust och kärlek, populär kultur, och allt annat som alla upplever.
Jag var länge emot att läsa Knausgård, av någon anledning. När jag läste den första delen, föll jag absolut, men tänkte att jag skulle sluta där. Efter tvåan, som jag gillade ännu mer, fick jag faktiskt ta och ändra på mina principer. Och nu när jag läst en tredje bok av honom vet jag, jag kan alltid förvänta mig en bra läsupplevelse av Knausgårds böcker.
Barndom & ungdom och Gift av Tove Ditlevsen
I tre delar berättar Tove Ditlevsen om sitt liv från barn till vuxen. I de första två delarna är vi i Köpenhamns arbetarkvarter där Toves liv präglades av svåra ekonomiska förhållanden och hinder för att hon som tjej skulle kunna komma att försörja sig genom att skriva. I tredje delar skildras Toves flera äktenskap och förhållandet till dessa män, men även hennes relation till skrivandet och till drogerna. Tove verkar ha varit en väldigt intressant och egen person, och jag blir så väldigt fast i att läsa om hennes värld. Jag läste Gift för ett par år sedan, då hade boken om hennes barndom och ungdom inte utkommit på svenska ännu. Nu läste jag alla tre delar direkt efter varandra, och det gav en mer sammanhängande förståelse för Toves liv och öde.
Ett citat från boken:
"Jag är bara tjugo, men jag känner att livet utanför dessa gröna rum rusar iväg som till ljudet av pukor och trummor för andra människor, medan dagarna faller lika omärkligt som damm på mig, den ena exakt likadan som den andra."
Där var du, större än bokstäverna som bildar ditt namn av Hanna Rajs
Hanna berättar om sin vän Christina som för tio år sedan gick bort och som Hanna fortfarande inte har kommit över att sörja. Medan närstående till Hanna börjat bli obekväma att sorgen inte går över fortsätter Hanna att kräva ner sig. Hon gräver i vad hon gjorde och inte gjorde i deras relation, hon letar efter en mobiltekniker som kan få igång hennes gamla mobil för att kunna få läsa igenom gamla sms mellan henne och Christina, hon äter de mackor som Christina brukade älska. Det är en mycket sorglig och tung bok, man märker hur ånger och skuld lyser igenom. Men den är fin, och visar hur svag man kan bli av starka känslor.
Det tredje ljuset & Små ting som dessa av Claire Keegan
I Det tredje ljuset blir en flicka bortlämnad till en man och en kvinna på landet över en sommar. Varför flickan inte kan stanna kvar hemma skrivs inte rakt ut, men genom interaktionen med de vuxna som flickan möter förstår man att hennes hemförhållanden inte är de bästa. Kanske är det därför flickan rätt fort känner sig hemmastadd hos mannen och kvinnan hon kommer till. Hon känner sig omhändertagen och älskad som hon knappt gjort tidigare, och även för mannen och kvinnan är flickans närvaro extremt betydelsefull.
I Små ting som dessa följer vi Bill Furlong, som jobbar med att leverera kol i och runt om den irländska byn där han bor. Det är några dagar strax innan jul, Bill är mitt uppe i att köpa julklappar åt sina fem döttrar och hjälpa sin fru som står i julmatsförberedelser, men i det stora hela lever Bill sitt lilla liv i frid och fröjd. En dag kommer Bill till ett kloster med en kolleverans, och där får han en skymt av de som det katolska samhället han lever i vänt ryggen.
Men mest av allt vill jag hångla med nån av Linda Skugge
Den första januari 1991 bestämmer sig Linda Skugge för att göra sig av med sitt gamla jag. Nu ska hon bli cool, populär, ha snygga kläder, gå på roliga fester och ha sex. I tre år läser man utdrag ur hennes dagbok då hon går i gymnasiet, tar studenten och börjar jobba på en tidningsredaktion. Det är lätt och rolig läsning. Linda skriver om prov hon inte pluggar till, killar hon är kär i, vänner hon tycker illa om, tvprogram hon kollar på. Jag fnissade mycket under läsningen, kände igen mig i en del saker men kunde också se vilken skillnad det var att vara i sena tonåren på början av 90-talet jämfört med när jag var det för bara några år sedan.
Baby Blue av Bim Eriksson
I Bim Erikssons teckade seriebok Baby Blue berättas det om ett dystopiskt samhälle där psykisk ohälsa, sorg och svaghet är förbjudet. Visar man några tecken på nedstämdhet, gråter eller verkar grubbla för mycket, kallas man in för undersökning och behandling. Jag tyckte detta var en vacker liten historia, och det är kul att läsa en serie för omväxlingsskull, där bilderna är fint tecknade och det märks hur mycket bilder ändå kan stärka ord.