Smaker i jul

Har ni börjat äta av julen än? I hope so. Såhär när julen närmar sig med storksteg så poppar det upp så många spännande matkreationer. Fast att jag gör allt för traditionen och ritualerna och historian som kommer med våra urgamla maträtter, så glädjs jag åt att man leker runt och anpassar efter nutiden. Samt att det är ett kul sätt att kicka igång julfirandet i tid. Här är lite vad jag stött på och fått tankar om:
 
Marion gjorde något enkelt som kändes så perfekt: lussebullemacka med julskinka och senapssmör. Känns genialt ju att använda lussebullen lite som en fralla, i och med att den inte är så söt, samt att det ju ändå finns en trend nu med det söta briochbrödet. Denna macka vill jag absolut testa (hur gott låter inte senapssmör?), men tänker även att man hade kunnat göra något med en riktigt lagrad ost (Gammelknas typ), fikonmarmelad, kanske några salta nötter och ärtskott/grönt. 
 
Trots intresse för en lussebullemacka är det ju inget som slår vörtmackan med skinka och senap. Den är oslagbar. Kan dock uppleva ibland att vörtbröd kan vara lite torrt? Därför blev jag nyfiken när jag härde om vörtscones! Scones är ju det finaste vi har, och snarare degiga och undergräddade än torra. Detta känns som en fantastisk sak att slänga ihop en morgon nu innan eller under julhelgen. 
 
Enligt min åsikt är Janssons frestelse fulländad som den är och ett måste på mitt julbord. Men jag tyckte att den här varianten med rosmarin och med sardeller istället för anjovis lät spännande. Och som jag nog nämnt tidigare vill jag slå ett slag på att spirda ut och ladda upp med julmaten veckorna innan jul. En perfekt middag en dag nu såhär en vecka innan julafton, när man är så sugen på att tjuvstarta, är att bara äta en Jansson. Det plus en sallad är en fullvärdig måltid, i julens tecken. 
 
Och till denna måltid med Jansson, då känns den här salladen som Siri gjort helt perfekt. En sallad med fänkål, clementin och grönkål med saffransdressing. Mmm. 
 
Ännu en tvist av Janssons! Här i form av en Janssons råraksfrestelse som Sofia gjort. Väldigt uppfinningsrikt. 
Inte renodlad julmat men ibland behövs lite andra inslag. Smördegsinbakad getost med salvia tyckte jag var både vackert och lät så gott, och kan tänka mig är väldigt passande till glöggmingel där man kan behöva något salt och matigt att äta för att bryta av från det annars mest söta. 
 
När jag var på julbord med jobbet häromveckan var nog höjdpunkten av allt deras långkål, det vill säga gräddkokt grönkål som var toppad med bacon. Mmm. Vi har långkål på vårt julbord ibland, men det är ingen självklar rätt. Det vill jag ändra på, och särskilt att strössla bacon över var så himla bra. Finns nog massor av recept där ute, men detta hade även lite senap i stuvningen, vilket lät toppen. 
 
 
Saffranstiramisu. Hm. Vad känner vi kring det? Jag älskar tiramisu och jag älskar saffran, men har lite svårt att föreställa mig det tillsammans. Saffranset ihop med kaffe och kakao känns inte helt rätt. Fast att jag anser tiramisu vara fulländad i sin helhet, gillar jag också att vara kreativ och ge den en gnutta jultouch. Men istället för saffran ser jag kanske att man kryddar upp kaffet med kanel, kardemumma och neijlika. Har apelsinzest i mascarponen. Kanske varsamt lägger ut några Maraschinokörsbär mellan lagren? Toppar, istället för kakao, med kanel, mortlade pepparkakor och rostade mandelspån. 
 
~
 
Men kanske tillbaka till det lite mer klassiska. Jag fick en fråga av Linn vad man ska laga till julbordet, vad jag ska laga. Det underbara med julbord är att det finns så mycket att välja och vraka av, men att man(jag) trots det har några självklara rätter som man främst tar av eller i alla fall ser som väsentliga. Det finns många saker som jag inte hade saknat om de inte fanns på julbordet (men de får såklart gärna vara där för traditionens skull). Här är mina måsten på julbordet: 
 
-Gubbröra. Min mamma gör den bästa. 
-Sill. Och det behövs inte många olika sorter, utan jag tycker man ska satsa på en eller två olika smaker. Jag vill alltid ha en brantevik, gärna en senapssill (med sting i), och så kanske en till lite rolig och spexig. Jag vet inte vilka jag och min familj kommer lägga in i år men det återkommer vi till. 
-Gott bröd eller knäckebröd. Det brukar ofta vara min roll att baka. Antingen gör jag filmjölksbröd (har eventuellt lite torkas frukt och nötter i, eller brödkryddor), eller fröknäcke eller ett superenkelt knäckebröd kryddat med fänkål och kummin. En riktigt lagrad och kryddig ost till. 
-Janssons frestelse!! Med mycket anjovis i och potatis skuren så tunnt så tunnt. 
-Brunkål!! Livsviktigt med det söta till all salt fisk. Blev nyligen varse om att detta är en skånsk julbordsrätt. 
-Gärna ännu mer kål. En grönkålssallad med en syrlig dressing, kanske med apelsin, valnötter och bitar av västerbottenost i. Brysselkål i någon form, gärna rostade i ugnen lääänge. 
-En mandelmussla till efterrätt. 
 
Vill höra vad ni måste ha på ert julbord!!! 
 
 
 
0 kommentarer