Böckerna jag läste i juli

Alone with you in the ether av Olivie Blake 
Romanen kretsar kring två huvudkaraktärer, Aldo och Regan, som möts av en slump och inleder en relation som förändrar deras liv. Aldo är en begåvad men plågad matematiker som kämpar med manodepressivitet och ångest. Hans intellekt och sätt att se världen skiljer sig markant från andras, vilket gör det svårt för honom att skapa och upprätthålla relationer. Regan å andra sidan, är en konstnär med ett brokigt förflutet, fylld av emotionella sår och självtvivel. Hon arbetar som guide på ett konstmuseum, där hennes kreativitet blommar men hennes inre demoner ofta tar över. Genom sina samtal och delade upplevelser börjar de båda förstå mer om sig själva och varandra. Boken skildrar deras relation där de konfronterar sina rädslor, begär och osäkerheter. 
 
Testosteron av Selma Brodrej 
Det här var en bok som väckte både känslor och tankar. Semla Brodrej skriver i tio essäer om män och maskulinitet, och vad det innebär att ha och vara detta i dag. Är mannen verkligen så priviligerad? Vilka hinder och svårigheter står han för? Har feminismens försök till jämnställdhet gått för långt? 
 
Jag vet inte om jag håller med om allt som Brodrej argumenterar för, eller om det är att jag inte vill hålla med om det. Samtidigt tänker jag att det inte gör så mycket. För mycket av det som diskuteras i debatten om genus kan nog inte nå någon slags "sanning" eller konsensus. Jag tycker att vi borde kommit förbi diskussionen om vem som är mest vinnare och förlorare inom genusstrukturer, och att det bara är slöseri med energi att hitta syndabockar eller förövare. Det som behövs istället är nog en ständig diskussion om detta, och det är väl just därför jag är positiv till Brodrejs bok, även om jag inte ställer mig bakom allt det hon skriver. 
 
Det tredje riket av Karl Ove Knausgård 
Då har man gett sig på ännu en Knausgård och ännu en gång var det en trevlig läsupplevelse. Som jag sagt förut: att läsa Knausgård är som att andas. Det bara går av sig själv. Det tredje riket är den tredje romanen i Knausgårds nya skönlitterära bokserie, som utkom i fjol (nummer fyra kom nu i våras!). Även denna roman utspelar sig under ett par heta sensommardagar i Norge när en stor och stark stjärna plötsligt börjar lysa. Man följer karaktärer som vissa har kopplingar med varandra, andra är självständiga. Vissa 
 
Det jag kan känna var att det blev lite för många parallella historier/karakärer som man följde, och i och med att det på vissa sätt även binds samman med tidigare romaner, blev jag lite förvirrad ibland. Hade önskat mer fokus på ett par av karaktärerna, gärna de som man känner igen från tidigare böcker i serien. Men, trots bara små snuttar och inblickar kan Knausgård dra med sig läsaren.  
 
Flickvänsprovet av Ditte Lindroth 
Det är kul att läsa serier i mellanåt! Särskilt när de känns välgjorda både när det kommer till det litterära och det visuella, vilket jag verkligen tycker att Ditte Lindroth lyckas med i Flickvänsprovet. Här följer man en ung tjej som är den där perfekta flickvännen och köper en resa Ryssland för henne och hennes pojkvän, eftersom han "romantiserar kommunismen". Med sig tar hon en lista över varför den här resan är en bra idé och ett hjärta i kristall som ska hjälpa henne på rätt väg. Men allting i Ryssland går och känns snart så fel. 
 
How it works out av Myriam Lacroix 
I denna väldigt knäppa, surrealistiska och satiriska roman berättas förhållandet mellan Allison och Myriam genom flera hypotetisk utvecklingar. Hur blir deras relation om de adopterar ett barn de hittat i en gränd? Vad händer om Myriam äter upp Allisons finger? Hur kommer de att börja behandla varandra om de släpper en bästsäljande bok och blir världskända som ett idealiskt queer par? How it works out är en något förvirrande och knasig roman, men också underhållande i att den känns så frigörande och udda. 
 
Månadens ljudböcker 
Doften av en man av Agneta Pleijel 
Sniglar och snö av Agneta Pleijel 
 
0 kommentarer