Böckerna jag läste i juni

 
Sorrow and bliss av Meg Mason 
Martha har under hela sitt liv haft återkommande perioder av att må dåligt. Ibland vaknar hon upp och allt är svart, och hon kan inte ta sig ur sängen. Det går inte att förklara vad det beror på, trots att hon varit återkommande hos flera olika läkare och fått mängder av mediciner utskrivna. Sorrow and bliss är en berättelse om att må på detta sätt. Men det är också en kärleksberättelse om Martha och Patrick. Och en berättelse om en stark systerrelation och en konplicerad mor och dotter-relation. Jag njöt väldigt mycket under läsningen av boken. Det är en bok som både känns tung och skavig, men med perfekt humor och sarkasm. Gillade mycket! 
 
Spådomen: en flickas memoarer av Agneta Pleijel 
Det här är första boken i Agneta Pleijel självbiografiska livsberättelse. I Spådomen läser vi om Agneta i barndom och tonår, och hur hon formas av närstående relationer, främst sina föräldrar, men även vänner och släktingar. Det är ett utforskande av självet, där man både låter sig skapas i speglingen och motståndet av det som finns runt en. Jag slås och blir imponerad av den kaxighet och det mod som unga Agneta hade, men blir samtidigt berörd när man genom sprickor märker av den sårbarhet och osäkerhet som finns där. Nu vill jag gärna snart läsa den två och tre i memoarserien. 
 
Hyper av Agri Ismail 
Hyper är en roman om en kurdisk familjs sönderfall, med finanskrisen 2008 som fond. Rafiq och hans fru Xezal flyr från Teheran tillsammans med deras tre barn. De kommer till London och där försöker de att bygga upp ett liv på nytt, men Rafiq och Xezal är fortfarande kvar i sitt ursprung och sörger det som gått förlorat. I takt med att de tre barnen växer upp, nu i en helt annan kultur, skingras familjen åt olika håll, både geografiskt och mentalt. En mycket intressant och välskriven roman! 
 
Mors dag av Klara Wiksten 
I denna seriebok berättar Klara Wiksten om 13 barn vars mammor dog alldeles för tidigt. Det är otroligt jobbigt och sorgligt och tungt. Men också så fint gestaltat, med en perfekt fingertoppskänsla på hur barnens sorg, förvirring, saknad och ilska skildras ur dessa enkla men starka teckningar. 
 
Månadens ljudböcker: 
Je m'appelle Agneta av Emma Hamberg 
Sent farväl av Ia Genberg 
Omtyckta människor: forskningen, knepen och övningarna som gör dig likable av Björn Hedensjö 
 

1 kommentar
Linn

Intressant att höra dina tankar om Spådomen! Jag slukade först sniglar och snö av Pleijel, tyckte den var helt otrolig. Nu är jag halvvägs in i spådomen och är hittills inte lika hänförd men håller verkligen med om att utforskandet av självet är centralt och tycker mycket om!

Svar: kul att du tyckte mycket om Sniglar och snö! jag har nu börjat på Doften av en man och är taggad på att fortsätta läsa av Pleijel.
Emma Widstrand