Böckerna jag läste i april

Jag känner att 2025 hitintills varit ett riktigt kasst år när det kommer till min egen läsning (ett kasst år rent generellt egentligen hehe). Förvisso har jag ändå läst rätt så mycket, men det känns som att jag inte varit helt närvarande i läsningen. Att jag snarare läst bara på rutin, inte för att jag haft lust och ork till det. Såklart hänger väl allt det här samman med att jag inte mått så bra under hela vintern och våren, och att jag varit väldigt stressad och därav inte känt ro av läsningen. Det är synd, för jag har trots det ju läst en del och läst böcker som jag sett fram emot och som jag vet är bra, men som jag inte kunnat uppskatta lite. Det känns som att jag inte gör böckerna rätt när jag skriver om dem. 
 
Det jag behöver i juni är nog att hitta tillbaka till min läsning genom att läsa enkla, inlevelserika och begripliga böcker. Något jag bara kan svepas med i och som inte kräver tankeverksamhet. Ge gärna tips om ni har! 
 
Men nu till aprils böcker: 
 
Pizzeria Roma av Elin Persson 
Magnus har alltid varit styrd av sin kropp. Den har jobbat, med stora maskiner och med tunga verktyg. Den har rört sig i skogen och på sjön, fixat med huset, den har gått att lita på. Men en dag gör den inte vad den vill, och den gör ont. Magnus blir sjukskriven, och väntar nu på operation. Dagarna behöver han fylla med annat, och han behöver tänka på annat än värken. På byns pizzeria träffar han de andra gubbarna. Det jag tycker Elin Persson fångar så fint i sin senaste roman är vänskapen mellan äldre män. Hon har lyckats fånga deras buttra muttranden och den dåliga kommunikationen, som ändå är fyllt med så mycket omtanke och kärlek. 
 
Motherhood av Sheila Heti 
I Motherhood utforskar Sheila Heti vad som faktiskt står på spel när en kvinna funderar på att bli mamma – både vad man kan vinna och vad man kanske förlorar. Berättaren, som är i sena trettioårsåldern, börjar fundera på om hon alls vill ha barn, samtidigt som vännerna runt henne börjar skaffa familj. Under flera år följer vi hennes inre resa där hon väger sin längtan, sina rädslor och förväntningarna från omgivningen. Hon söker svar i allt från filosofi till kroppen, slumpen och andlighet.  
 
Kvinnor och äppelträd av Moa Martinson 
Kvinnor och äppelträd publicerades 1933 och är Moa Martinsons debutroman, som kommit att bli en klassiker inom svensk arbetarlitteratur. Genom huvudkaraktärerna Sally och Ellen får vi följa hur livet för kvinnor i arbetarklassen såg ut i Sverige kring förra sekelskiftet, som till största del kantades av fattigdom, förtryck och förnedring. Sally och Ellen växer upp i olika miljöer, men när deras vägar möts blir de vänner, och deras liv sammanflätas genom deras gemensamma kamp i ett patriarkalt och orättvist samhälle. 
 
Body double av Hanna Johansson 
En ung kvinna jobbar med att skriva ut intervjuer åt en spökskrivare – alltså någon som skriver böcker åt andra. Hennes dagar ser ganska lika ut: hon hämtar kassettband med inspelade berättelser, dricker espresso, äter en croissant på vägen hem och sätter sig sedan och skriver ner allt hon hör. Det är främlingars livshistorier, och av dem ska spökskrivaren göra romaner. Men en dag händer något oväntat: ett inspelat meddelande dyker upp, och det verkar vara riktat direkt till henne.

Samtidigt, i samma stad, råkar Naomi och Laura ta fel kappa på ett café inne i ett varuhus. Det leder till ett märkligt och intensivt möte, och innan de vet ordet av bor Laura hemma hos Naomi. Sakta men säkert börjar Laura förändras. Det verkar som att hon håller på att bli Naomi. Och medan allt detta pågår märker kvinnan som jobbar åt spökskrivaren att hon själv håller på att tappa bort sig – kanske till och med försvinna helt.

 

0 kommentarer